5 greseli intalnite in alegerea celei mai bune agentii de publicitate online

5 greseli intalnite in alegerea celei mai bune agentii de publicitate online

Alegerea celei mai bune agentii de publicitate poate fi o adevarata provocare pentru orice atreprenor, mai ales daca este la inceput de drum. Am pregatit cateva greseli, pe care le-am intalnit in experienta noastra, in timpul alegerii unei agentii de publicitate

1. Setezi bugetul inainte să îți setezi obiectivul

În momentul în care vrem să alegem o agenție de promovare online pentru afacerea noastră, facem o greșeală frecventa. Ne alegem bugetul pe care vrem să îl cheltuim fără a ne alege obiectivele. Stabilirea obiectivelor este întodeauna primul lucru pe care trebuie să îl facem deoarece, probabilitatea că obiectivele pe care le avem să nu se sincronizeze cu bugetul sunt foarte mari. Practic, de aici trebuie să pleci, înainte de a te gândi la buget. Cu siguranță tu ai niște macro-obiective (ex: x nr. de clienți în luna A sau B clienți pe zi), însă din acele macro-obiective se nasc bugetele.

E foarte important de menționat că pe lângă macro-obiectivele stabilite de tine vor mai există și alte micro-obiective stabilite de agenție în așa fel încât să urmăriți mai mulți indicatori. Din macro și micro obiective se vor naște bugetele, din bugete se vor naște livrabilele (timp, oameni implicați, tehnologii folosite, nr. de articole, întâlniri etc) din livrabile se naște execuția și din execuție vei vedea rezultatele. Dacă bugetul tău este mai mic decât ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele propuse, fii sigur că perioada de timp în care vei vedea rezultate va fi mult mai mare.

2. Discuți cu un singur agent de promovare online

Atunci când cauți cele mai bune servicii de publicitate pentru afacerea ta, asigura-te că vei discuta nu doar cu un singur agent, ci cu minim 3! În momentul când trebuie să iei decizia cu cine să colaborezi, vei avea de unde să alegi.

Nu te baza doar pe recomandările prietenilor sau pe vizibilitate , asigura-te că alegi cea mai bună agenție din mai multe perspective: Nu te gândi că cea mai scumpă agenție va fi cea mai bună, însă nici cea mai ieftină nu va fi cea mai bună. Compară întotdeauna cele 3 aspecte de care am discutat la primul punct (Obiective, Bugete, Livrabile).

Contează totuși și execuția, pentru asta trebuie să te uiți la portofoliu, la echipa care va coordona execuția, vechimea și dimensiunea agenției dar și criterii precum comunicarea. În ultima perioada am observat mulți clienți nemulțumiți de modul în care au comunicat cu agenții de publicitate și au optat pentru schimbarea companiei.

3. Nu te-ai întâlnit cu toți agenții înainte să semnezi cu cineva

Să zicem că ai găsit 3 agenții de publicitate și decizi să începi discuțiile de colaborare cu ele. Una dintre greșelile cele mai întâlnite este că mulți preferă din comoditate să discute pe email sau la telefon, ceea ce poate fi una dintre greseli. Dacă vrei că lucrurile să iasă perfect trebuie să depui efort, iar efortul în cazul de față înseamnă să aloci timp de discuții cu cele 3 agenții. Du-te la ei la sediu, mergeți la o cafea sau chiar cheamă-i pe ei la ține. Așa vei înțelege mult mai bine care dintre aceștia sunt capabili să va ajute cel mai mult.


Ia în calcul că dacă te vei duce la ei la sediu vei vedea și echipa și te vei convinge de alcătuirea echipei și de dimensiunea acesteia. Fă-ți timp, decizia de a alege o agenție nu este ușoară și necesită implicare și efort, chiar dacă la acest moment efortul acela nu generează valoare adăugată. Nu lua decizia doar citind și analizând email-uri sau discuțiile la telefon, întâlnește-te cu oamenii! Oamenii vor genera execuția, tot ei vor generatorii celei mai bune campanii!

4. Nu ai o listă de intrebari pentru discuțiile cu acești agenții

O altă acțiune din lista de greșeli des întâlnite este lipsa de întrebări pertinente pentru reprezentatul agențiilor. Pregătește-ți cel puțin 10 întrebări pentru a vedea competențele companiei. Aveți aici câteva modele:

a) Care este strategia pe care o propuneti pe termen scurt si mediu?
b) Care sunt canalele unde vom fi vizibili si care sunt obiectivele fiecarui canal?
c) Care este strategie pentru SEO? Dar pentru PPC?
d) Aveti experienta pe aceasta industrie? Ati mai avut clienti? Ce ati facut pentru ei si a functionat?
e) Ce facem daca peste cateva luni lucrurile nu sunt asa cum ne-am dorit?

Nu uita: Calitatea intrebarilor determina calitatea raspunsurilor. Invata sa pui intrebari de calitate!

5. Nu stii nimic despre SEO, Google Ads, Facebook Ads.

Înainte de a începe să cauți care sunt beneficiile celei mai bune agenții de publicitate ar trebui totuși să înțelegi și să faci diferența dintre aceste canale. Este foarte important să citeșți puțîn înainte să te asiguri că știi câteva informații despre strategiile pe care urmează să le ti le propună specialiștii. În funcție de cât de multe vei învață in avans despre aceste strategii, pe atât de bine vei știi să construiești întrebări de calitate acestora și fără greșeli.

Poate vei zice: Dacă învăț eu înainte pot să îmi fac și singur, ce rost mai are să învăț și apoi să plătesc pe cineva să facă ce am învățat eu? Nu este chiar așa: e că și când ai citi pe net 100 de articole despre medicină și vei crede cum să tratezi anumite situații. Ne având experiență în domeniu ești mai predispus să faci greșeli care pot duce la pierderea întregului buget. Plus că nu uită: dacă vrei să faci lucrurile superficial totul va părea simplu. Dacă vrei să le faci „că la carte” o să vezi că lucrurile vor fi mult mai complicate.

Daca va plac informatiile furnizate de noi, nu uitati sa ne apreciati pe platformele noastre de social media sau contactati-ne. Aveti toate informatiile in sectiunea de contact.

2 Comments

Comments are closed.