Ce cuprinde prețul de energie electrică?

Ce cuprinde prețul de energie electrică?

Este important să înțelegeți modul în care furnizor de energie electrică vă calculează factura , pentru a vă asigura cât , cum și unde se duc banii voștrii. Este de apreciat faptul că mulți consumatori devin din ce în ce mai interesați de informațiile de pe facturile lor.

 Astfel pentru alegerea unei noi oferte pentru energie electrică trebuie să ținem cont de cele 4 mari aspecte ce oscilează prețul facturilor de energie electrică :

  1. Tarifele de transport
  2. Taxele de mediu
  3. Tarifele de distribuție
  4. Prețul de furnizare

Principalele aspecte ce afectează factura de energie electrică

Lucrurile bine organizate sunt mai întăi bine înțelese , de aceea iți prezentăm principalele aspecte ce îți afectează factura de energie electrică astfel încât atunci când cauți o oferta mai buna să ții cont de acestea :

1 Tarifele de transport

Sunt tarifele sistemului de retragere și introducere percepute de Transelectrica (aproximativ 5% din factură), care sunt la același nivel pentru toți consumatorii. Valoarea ratei este aprobată de ANRE în conformitate cu aceeași logică (cost + eficiență maximă) ca rata de alocare.

2. Impozitele de mediu

(impozitul pe consum, tarifele combinate la căldură și energie electrică și certificate verzi) reprezintă aproximativ 10% din factură, dar nivelul poate varia în funcție de mixul energetic al furnizorului. Dacă alegeți un furnizor care furnizează doar energie verde, atunci nu veți mai plăti pentru aceste componente.

3. Taxa de distribuție

Reprezintă aproximativ 15% din factură și este colectată de distribuitor. Tarifele de pe factură sunt stabilite în funcție de aria dvs. de distribuție (sunt opt ​​în total), iar nivelurile lor sunt aprobate de ANRE în fiecare an, iar valoarea lor permite rețelei să funcționeze într-un mod durabil.

Nu vă puteți alege dealerul, deoarece acestea au un monopol regional.

4. Prețul de aprovizionare

Are cea mai mare cotă și este singurul element din factură pe care îl puteți alege liber.

Are o parte variabilă care reprezintă aproape 30% din factură. Prin urmare, prețul aprovizionării reprezintă prețul pe kilowatt-oră pe care furnizorul dvs. îl cumpără de la producător (prin piața DAM sau contract bilateral), cu adăugarea costului și a aprovizionării.

Desigur, se aplică și taxa pe valoarea adăugată, care reprezintă 19% din factură. 

Prin urmare, pentru a putea alege pachetul energetic potrivit, este foarte important să comparați cotațiile având în vedere costul pe kWh și costul fix pe zi. Dacă ești încă reticent în legătură cu schimbarea furnizorului avem un articol ce sperăm să te lămurească .

Din fericire, pe CELE MAI BUNE OFERTE, puteți găsi oameni ce vă stau la dispoziție,pentru orice informație , doar la un formular distanță, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere.