Introducere in lumea gazelor naturale

Introducere in lumea gazelor naturale

Ce sunt gazele naturale?

Cu totii le utilizam, dar v-ati pus vreodata intrebarea “ce sunt gazele naturale?”. Pentru asta suntem noi aici,sa va raspundem la orice intrebari posibile pe care le aveti.

In primul rand cuvantul “gaz” (“gas” in origine) provine din greaca veche si a fost utilizat pentru prima oara de catre  Jan Baptist van Helmont, acesta fiind o re-ortografiere a cuvantului “chaos”.

Gazul reprezinta una din starile de agregare ale materiei.Acestea sunt fluide si ocupa intreg volumul recipientului in care se afla si totodata au o compresibilitate foarte ridicata.

Acasta unealta, ce este tot mai folosita in zilele noastra, a fost observata incepand cu anii 2000 inainte de Hristos, unde oamenii acelor vremuri considerau gazele naturale ca fiind “focuri sfinte”.

Tocmai in anul 1821, in U.S.A , a inceput dezvoltarea acestei industrii prin fantana sapata de catre William Hart, in Pennsylvania. William a reusit sa capteze gazele si sa le transporte in tot orasul Fredonia pentru iluminarea strazilor si al caselor.

In Romania, gazele naturale au fost descoperite in Sarmasel jud. Mures , in anul 1909. Acestea au fost descoperite la o sonda care era initial destinata extragerii sarurilor de potasiu, insa ulterior a devenit cea mai bogata sonda de gaze naturale ale acelor vremuri.

In 1910 avem prima intentie a Europei pentru a trasporta gaze,iar in 1914 avem prima conducta de transport de gaze naturale din Europa care se intinde de la Sarmasel la Turda pe o distanta de 55 de km.

Dupa aceasta mare realizare, in 1915, se realizeaza prima societate ce are ca interes explorarea, forarea,exploatarea si transportarea gazelor naturale si adopta numele de “U.E.G” (  Ungarische Erdgas Gesellschaft).

Acesta este doar inceputul acestei minunate si interesante industrii,insa pentru a afla mai multe povesti interesante, urmariti si articolele viitoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *