6 aspecte pentru cresterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale
Faptul că UE se confruntă cu cel mai mare preț al gazelor naturale din ultimii 15 ani este în mare măsură responsabil pentru evoluția prețurilor la energie electrică, iar prețurile la energie electrică sunt, de asemenea, în creștere. Cu toate acestea, pe măsură ce activitatea economică se reia și consumul de energie revine la nivelurile de dinainte de pandemie, creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este un fenomen comun, nu doar la nivel european, ci și la nivel internațional.
Întrucât s-au făcut eforturi pentru creșterea gradului de interconectare între piața românească și piața regională, asistăm la o tendință în care prețurile locale sunt în concordanță cu cele de pe marile burse europene.
1 Materiile prime s-au scumpit
Componentele de cost rămase au reprezentat cea mai mare parte a facturii: costul achiziției de materii prime, transport, distribuție, impozitare, taxa de consum și taxa pe valoarea adăugată. Prin urmare, costul de achiziție a materiilor prime reprezintă mai mult de 50% din factura finală plătită de consumatori. Dacă această componentă de cost crește cu 400%, este clar că prețul final va crește cu cel puțin 20%.
De fapt, furnizorul este interfața de piață cu clientul final, iar poziția clientului final este de a transfera către clientul final toate costurile suportate în achiziționarea de bunuri și servicii furnizate de alți participanți ai lanțului de aprovizionare și pe această bază. , majorarea impozitului datorat elementului de stat.. Desigur, astfel de teme au mize politice uriașe și toate partidele politice încearcă să profite de acest lucru.
Adevărul este următorul: creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este un fenomen internațional comun, cauzat de creșterea prețurilor mărfurilor.
2 Prețul certificatelor pentru emisiile de dioxid de carbon a explodat
Un alt factor care pune presiune asupra prețurilor energiei electrice și gazelor naturale este politica UE de tranziție la energie curată și durabilă. Evoluția prețului certificatului de carbon a crescut brusc, ajungând la 57 de euro pe tonă în august 2021, ceea ce reprezintă de două ori nivelul din aceeași lună a anului trecut și a atins cel mai înalt nivel din istorie.
Noua politică a UE de accelerare a măsurilor de reducere a emisiilor de carbon (cuprinse în Acordul verde) a avut un impact direct, crescând costul certificatelor de emisie de dioxid de carbon pentru producătorii de combustibili fosili. Costul suplimentar este transferat la prețul final plătit de consumator.
3 Furnizorul de utilități
Întrucât autoritățile competente nu au desfășurat activități de publicitate ample și nu au explicat motivul real al creșterii prețului, consumatorii și-au exprimat nemulțumirea față de furnizorul de utilități, deoarece furnizorul de utilități este singura entitate care are contact direct cu clientul final. Un aspect care nu este bine înțeles este că, de fapt, furnizorii de utilități și-au îndeplinit rolul de perceptori de taxe pentru bugetele naționale și tarifele la rețelele de transport și distribuție, și nu sunt responsabili pentru creșterile de preț pentru că motivele sunt în altă parte.
Dacă ne uităm la componentele facturii de utilități energetice, așa cum se arată în septembrie 2021, față de anul precedent, vom constata că profitul din exploatare al companiei de utilități este mic în comparație cu ponderea altor elemente din factură. Practic, profitul operațional al unei companii de utilități este de aproximativ. 2%, raportat la venit.
4 Importurile de gaze ale României au crescut
Nici situația din sectorul românesc nu pare optimistă. Pe lângă nivelurile scăzute de stocare pe care le-am menționat, am asistat și la o scădere bruscă a producției de gaze naturale.Conform ultimului raport de monitorizare publicat de DG, este de așteptat ca a doua jumătate a anului 2021 să scadă cu aproximativ 7% față de a doua jumătate a anului 2020. energie.
Prin urmare, conform anunțului companiei ruse Gazprom, deși importurile sunt în mod tradițional orientate spre acoperirea consumului de vârf al României, importurile de gaze naturale din acest an au crescut cu 344% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Acestea vor fi principalele motive pentru creșterea prețurilor. Pe de altă parte, fenomenul de creștere a prețurilor s-a produs în același timp cu liberalizarea pieței sectorului energetic, ceea ce a făcut oamenii să creadă în mod eronat că liberalizarea este sinonimă cu creșterea prețurilor.
În cele din urmă, există posibilitatea să beneficiați de ajutorul de stat iarna, acordând atenție contorului. Vei câștiga mult. Vezi cum…
Dar pentru siguranță completăeste indicat să vă alegeți un furnizor cu preț fix, pentru a evita suprizele neplăcute din facturi.
Dacă vreți să știți cum vă puteți schimba furnizorul de Energie Electrică si Gaz, ONLINE, aveți mai multe detalii aici! Ne găsiți atât aici pe site cât și pe Facebook!
Speram ca aceste informatii v-au fost utile si pentru a afla cele mai bune oferte in materie de Energie Electrica si Gaz, nu ezitati sa ne contactati!