Cum alegi cea mai buna oferta pentru un credit
Foarte mulți români aplică pentru un credit fără să facă o cercetare amănunțită cu privire la instituțiile financiare care le pun clienților la dispoziție oferte de creditare. De regulă, prima opțiune este aleasă iar criteriul de selecție este recomandarea. Fiecare om are în anturaj cel puțin un prieten care are un credit. Acel prieten îi vorbește de instituția de creditare aleasă iar vestea se răspândește rapid. Însă, asta nu înseamnă că este și cea mai bună opțiune pentru cel care vrea să își ia un credit.
Vă prezentăm astăzi 4 întrebari utile pe care trebuie să ți le pui înainte să faci o decizie:
1. De ce sa iti iei un credit?
Ei bine, motivele pentru care vrei sa iti iei un credit trebuie sa fie justificate. Nu este indicat sa faci un imprumut pentru lucruri extravagante (o vacanta mai scumpa, redecorarea camerei sau a casei in trend cu noul stil, cumpararea unor gadget-uri abia aparute) dar nici pentru a acoperi cheltuieli care necesita investitii mari (reparatii majore ale casei).
2. Te-ai informat suficient?
Cel mai indicat este research-ul. O investigatie in prealabil, inainte de a lua orice decizie, este solutia optima daca chiar tu vrei sa iti faci un credit. Cauta pe internet, mergi in sucursale, afla care sunt cele mai bune oferte in functie de perioada de restituire a creditului, rata anuala a dobanzii, DAE si rata lunara. Compara cel putin 3-4 oferte si ia o decizie ulterior.
3. Pe ce perioadă îți iei creditul?
Fii atent ca perioada de creditare să fie proporţională cu suma împrumutată. Cu cât perioada de creditare este mai mare, cu atât creşte şi suma pe care o vei avea de dat înapoi. Deci, chiar dacă un împrumut pe termen mai lung îți garantează rate mai mici, la final, cu dobânzile adăugate de la lună la lună, vei returna o sumă mai mare decât cea pe care ai luat-o de la bancă. În plus, trebuie să ai garanţia că vei putea achita creditul indiferent de ce situații neprevăzute apar. O perioadă mai scurtă de îndatorare va însemna că vei scăpa mai repede de datorie şi economisirea banilor plătiţi pe dobândă.
4. Ți-ai calculat suma maxima pe care ți-o permiți să o împrumuți?
Indiferent de tipul de împrumut pe care îl iei sau de sumă, banca îți va face un calcul ca să se asigure că tu ai cum sa plătești o rată lunar. Calculul îți va arăta, în termeni bancari, gradul de îndatorare la care vei ajunge dacă ți se va acorda împrumutul.
Gradul de îndatorare este un procent din venitul net care poate fi direcționat către achitarea ratelor și care ia în considerare și cheltuieli lunare. Gradul maxim de îndatorare poate ajunge la maxim 75% din venituri, însă cel mai bine ar fi să faci un test pentru o perioadă de o lună. Nu uita că ai nevoie de cel puțin 3 luni lucrate la o anumită firmă pentru a ți se acorda un credit.
Sperăm că aceste informații v-au fost utile și nu uitați să ne contactați pentru a afla cele mai bune oferte din orice domeniu.
1 Comment
[…] Dacă nu stii ce să faci când trebuie sa îți iei un credit, citește asta! […]
Comments are closed.