Cele mai bune metode sa te protejezi de stirile false

Cele mai bune metode sa te protejezi de stirile false

Există multe știri despre Coronavirusul Novel. Cum treceți în revistă totul pentru a găsi cele mai fiabile informații? Cercetătorii ASU oferă câteva sfaturi rapide despre cum să vă asigurați că primiți cele mai exacte știri în acest timp.

Știrile, împreună cu toți ceilalți din lume, își împărtășesc faptele, opiniile și sfaturile cu privire la COVID-19, boala cauzată de Coronavirusul roman. Cu informațiile copleșitoare disponibile, de unde știi cum să cercetezi și să găsești doar ceea ce este exact și necesar pentru a te menține în siguranță pe tine și comunitatea ta? Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona oferă câteva sfaturi rapide pentru a vă proteja de știri false sau înșelătoare în acest timp.

Foarte multe informatii interesante le puteti gasi si pe synertek.ro

1. Acordați atenție de unde vin știrile

Dacă vine prin fluxul dvs. Twitter, Facebook sau Instagram, nu vă gândiți la asta ca la informații de pe acele platforme, pentru că nu este ”, spune Scott Ruston, cercetător în cadrul inițiativei de securitate globală a ASU. „Întreabă-te de la cine vine asta și care este fundalul?” Dacă articolul pe care l-ați citit face acuzații, întrebați-vă: cine beneficiază acest lucru? Care este materialul sursă de bază? De exemplu, Departamentul de Stat al SUA a identificat recent campanii de dezinformare despre coronavirus în Europa, spune Ruston. În aceste cazuri, au fost formulate afirmații stridente cu privire la pericolele pentru rezidenți pentru a submina guvernul.

2. Dacă primiți informații de pe rețelele de socializare, verificați sursa originală.

„Când cineva te întreabă unde ai auzit ceva, dacă prima ta înclinație este să spui Twitter, trebuie să te oprești și să verifici, deoarece Twitter însuși nu-ți spune nimic”, spune Kristy Roschke, co-director al News CoLab din Școala Walter Cronkite din Jurnalism și comunicare în masă. „Twitter oferă oamenilor un feed de oameni care vă vor spune lucruri. Puneți întrebări de genul „Care este postarea reală?”

„Care este lucrul care vă spune această informație?” „Cine este acea persoană?” „Este o organizație media despre care ați auzit vreodată?” Puteți găsi toate a acestor informații într-un profil Twitter. Există informații de bază pe care le puteți găsi cu o milisecundă de efort suplimentar. Oamenii care au credibilitate pun în general informații în biografiile lor pentru a-și consolida credibilitatea ”.

3. În cadrul articolelor cu știrile, examinați sursele și modul în care acestea sunt incluse

„Căutați cum sunt tratate și referite sursele”, spune Ruston. „Jurnaliștii care lucrează pentru știrile tradiționale precum AZ Central, CNN și New York Times au un set de orientări de etică profesională și își vor afirma sursele. Cel mai bun este atunci când sursele sunt numite, următorul cel mai bun este atunci când numele au fost ascunse pentru protecția sursei. Cu toate acestea, este potrivit să fii sceptic cu privire la articolele care depind exclusiv de surse neatribuite, fără niciun fel de coroborare. Mass-media mai de încredere își va denumi sursele, iar sursele vor fi experți în domeniu.

4. Citiți dincolo de titlu

„Este important să citești povestea pe deplin. Foarte des, titlurile sunt înșelătoare și nu sunt acolo pentru a vă informa. Scopul titlului este de a vă face să faceți clic pe link sau să cumpărați ziarul sau să vă acordați dacă navigați pe canal ”, spune Ruston. Editorii scriu titluri pentru a vă atrage atenția și, adesea, persoana care scrie titlul nu a scris povestea, așa că au o înțelegere mai puțin nuanțată a conținutului.

5. Primiți știrile dvs. dintr-o varietate de surse

„Dacă citești ceva și dacă reacția ta este un fel de emoție extremă, indignare sau bucurie fără atenuare, acesta este un indicator clar că ar trebui cu siguranță să citești mai profund”, spune Ruston. „Multe dintre exemplele de dezinformare pe care le-am întâlnit în cercetarea noastră sunt concepute nu pentru a informa, ci mai degrabă pentru a activa un răspuns puternic de furie sau frică” Oamenii ar trebui să verifice cu surse de știri suplimentare pentru a confirma informațiile despre care simt cu tărie.

6. Când vedeți că prietenii și familia împărtășesc dezinformări, corectați-i

„Fiți mereu amabili când ajutați oamenii să identifice dezinformarea. Nu insultați inteligența oamenilor „, spune Roschke.„ Nu repetați minciuni, pentru că atunci când subliniați lucrul că s-au înșelat, sunt de fapt cognitiv mai susceptibili să-și amintească de ceea ce s-au înșelat. Vrei să le oferi informații noi care provin dintr-o sursă cât mai reputabilă posibil. ”

7. Aflați ce alte informații sunt acolo

„Cred cu adevărat în expertiză, motiv pentru care îmi place foarte mult NPR ca sursă de știri deoarece există o expertiză profundă atât din perspectiva integrității jurnalistice, cât și în selectarea surselor credibile”, spune Nadya Bliss, director executiv al Global Security Initiative. „De fapt, am făcut acest lucru în care cineva va trimite un mesaj pe Twitter și aș crede:„ Este interesant, mă întreb dacă este adevărat. ”Apoi, voi intra separat într-o căutare pe Google și voi trage articolele de știri pe el și voi vedea ce este scris despre acest subiect. ”

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați !