De ce crește prețul gazelor naturale și cum va afecta europenii?

De ce crește prețul gazelor naturale și cum va afecta europenii?

O creștere record pentru prețul gazelor naturale din Europa creează îngrijorarea că consumatorii vor fi puternic afectați de facturile mari de energie în această iarnă, pe măsură ce cererea globală de combustibil crește. În timp ce criza este globală, Europa a fost afectată de mai mulți factori agravanți care ar putea face criza mai acută. Iată un ghid rapid pentru criza pentru prețul gazelor naturale din Europa. 

De ce crește prețul gazelor naturale?

Prețurile gazelor naturale au crescut în Europa, pe măsură ce cererea crește la nivel global. În timp ce acest lucru se întâmplă cu majoritatea mărfurilor, a fost o problemă mai mare cu gazul natural. Se datorează revenirii economice globale, deoarece țările ridică restricțiile COVID-19 și își redeschid complet economiile.

Piețele sunt acum în concurență pe măsură ce cererea crește după șocul pandemiei. Există, de asemenea, concurență pentru gazul natural după ierni lungi în Europa și Asia de Est, cumpărătorii cresc acum prețurile.

Cum ar putea avea impact asupra consumatorilor?

Consumatorii care nu au un contract la prețul gazelor fix pentru încălzire și electricitate sunt susceptibili de a vedea creșteri ale facturilor la energie. Gazul natural nu reprezintă doar o cincime din energia electrică a Europei, ci este utilizat și pentru încălzire și gătit. În 2018, a reprezentat în jur de 45% din energia utilizată pentru încălzirea locuințelor din bloc.

În Germania și Spania, prețul gazelor din septembrie au fost de trei sau patru ori mai mari decât media înregistrată în 2019 și 2020, a spus IEA. Multe țări încearcă să ajute consumatorii pe fondul creșterii prețurilor, Franța dezvăluind o serie de măsuri, inclusiv un „control energetic” pentru a ajuta oamenii să își plătească facturile în creștere. Spania a declarat că va reduce o taxă pe energie pentru a reduce costurile pentru oameni, în timp ce și Italia reduce taxele.

Dar multe organizații sunt îngrijorate de faptul că mai multe persoane ar putea avea de ales între a plăti pentru încălzire și a-și hrăni familiile în această iarnă. Un sondaj la nivelul întregii UE din 2019 a arătat că 6,9% dintre persoanele din statele membre ale UE nu au putut să-și păstreze locuințele în mod adecvat la cald.

Volatilitate și vulnerabilitate la energie electrica

Expunerea UE la prețurile volatile ale energiei este gata să rămână un risc în următorii ani înainte ca schimbarea ecologică să aducă stabilitatea anticipată pe piață.

Între timp, guvernele vor trebui să vină cu soluții intermediare, cum ar fi scăderea ratelor de impozitare și a taxelor suplimentare aplicate facturilor la energie, care în unele țări pot reprezenta jumătate din prețul final.

Guvernul spaniol a redus temporar taxa specială pe electricitate de la 5,1% la 0,5% – minimul prevăzut de legislația UE. Alte măsuri pot include programe sociale pentru protejarea gospodăriilor vulnerabile și a întreprinderilor mici, atenuarea sărăciei energetice și împiedicarea familiilor să li se întrerupă aprovizionarea cu energie electrică.

În 2018, aproximativ 34 de milioane de europeni au declarat că nu au putut să-și păstreze locuințele în mod adecvat la cald. Guvernele pot oferi, de asemenea, injecții directe de numerar,  pentru a oferi o ușurare imediată pentru cei care se luptă să plătească facturile, deși un astfel de instrument ar putea depăși rapid bugetul dacă prețul gazelor si energiei  continua să crească, așa cum se preconizează că vor face . Renegocierea contractului cu furnizorii de energie electrică poate oferi consumatorilor o linie de salvare.

Contractele cu preț fix ajută la asigurarea unui preț consecvent și previzibil, chiar dacă prețul nu reflectă pe deplin realitatea pieței sau consumul real al clientului.

Consumatorii care au un contract cu preț variabil sunt mult mai expuși fluctuațiilor: atunci când prețurile la energie scad – așa cum sa întâmplat anul trecut, când focarul de coronavirus a adus întreaga economie în stagnare – facturile lor devin considerabil mai ieftine, dar când prețurile scad în sus, așa cum fac în prezent, consumatorii își pierd controlul asupra cheltuielilor lor.

Dacă vreți să știți cum vă puteți schimba furnizorul de Energie Electrică si Gaz, ONLINE, aveți mai multe detalii aici! Ne găsiți atât aici pe site cât și pe Facebook!

Speram ca aceste informatii v-au fost utile si pentru a afla cele mai bune oferte in materie de Energie Electrica si Gaz, nu ezitati sa ne contactati!

Ne găsiți atât aici pe site cât și pe Facebook!