Cum vor evolua prețurile la facturile de energie electrică în 2021?

Cum vor evolua prețurile la facturile de energie electrică în 2021?

Traversăm o perioadă instabilă în aria de energie electrică și gaze , odată cu liberalizarea pieței, noi fluctuații ce afectează prețurile continuă să apară. Este necesar să fim bine informați pentru a înțelege ce se întămplă atunci când facturiile noastre cresc semnificativ și ce este de făcut. 

Prețurile tranzacționării cu energie electrică a crescut brusc de câteva luni. Cu alte cuvinte, acei furnizori care furnizează energie consumatorilor sunt obligați să cumpere energie pentru aceștia la prețuri în creștere.

Electrica a achiziționat 560 lei de la energia CE Oltenia în primul trimestru al anului 2022, cu o producție totală de energie electrică de 50 MW pe oră, iar Hidroelectrica a vândut, de asemenea, mai mult de 500 lei / MWh pe 8 septembrie (de la 1 aprilie până la 31 martie). Acesta este doar trecutul recent.

Mai întâi clarificăm câteva aspecte, pentru cei care nu sunt obișnuiți cu piața energiei.

Furnizorul de energie este persoana care semnează contractul cu dvs. și căruia îi plătiți facturile. Fiecare furnizor are o politică de a cumpăra energia pe care o consumați acasă, nu un furnizor deține energia. Prin urmare, cumpără în avans înainte de perioada de livrare a energiei – și implicit, din perioada consumului dvs. – cea mai mare parte a energiei electrice de pe piață provine în principal de la producători și comercianți.

Cu alte cuvinte, semnează un contract de cumpărare pe un an, șase luni, trei luni și o lună înainte de a începe să consumați energie. Ceea ce nu reușește să cumpere cu astfel de contracte, îl cumpără de pe piața spot (piața de a doua zi). Cumpără energia pe care o consumați astăzi, mâine. Rata de achiziție pe fiecare piață variază de la furnizor la furnizor.

De ce cresc prețurile la energie electrică ?

Unii clienți casnici care au semnat contracte concurențiale au simțit deja că prețurile facturilor lor au crescut. Au încheiat perioada contractuală de un an, timp în care furnizorul le-a garantat un preț fix, iar acum, pe baza noilor prețuri de piață, au primit o ofertă pentru noile prețuri al anului următor, fie fix, fie variabil.

Evident, este mai mare și cât de mare depinde de fiecare furnizor. Cu cât ați negociat mai bine prețul anul trecut, cu atât prețurile sunt mai mare acum. Comparativ cu prețurile plătite anul trecut, prețul energiei active anul viitor aproape s-a dublat. Acest preț este mic, deoarece a fost furnizat în condițiile pieței cu un an în urmă și prețul de achiziție este mai mic. Problema va apărea și la 44% dintre consumatorii casnici de energie electrică (aproape 9 milioane în total) care nu au schimbat nimic în procesul de liberalizare și acceptă acum energia în sistemul serviciului universal.

Potrivit furnizorilor tradiționali (Electrica, CEZ, Enel sau E / On), aceștia au înregistrat o creștere de la 3% la 13% a facturilor pe 1 iulie

  

În acest moment, prețul activ pentru energie electrică pe care l-au plătit pe factură era între 350 și 380 de lei. Prețul include, de asemenea, analize și dezechilibre. Aceste costuri nu sunt mici și trebuie plătite, inclusiv prin achiziții costisitoare pe piața spot, deoarece fiecare client nu consumă energie liniar. Aceste prețuri ale serviciului universal vor crește de la 1 ianuarie 2022, ziua în care vor intra în vigoare noile prețuri ale serviciului universal. Nu știm cât vor dura și, de la 1 ianuarie, clienții ar putea obține, de asemenea, o creștere a tarifelor de rețea.

Cu siguranță, prețurile vor crește brusc, deoarece prețurile finale de 350-380 lei pe care clienții îl primesc acum de la furnizori este mult mai mic decât costul de cumpărare a energiei „bandă” de pe piață, fără adăugarea inevitabilă a altor furnizori. .

Dacă vreți să știți cum vă puteți schimba furnizorul de Energie Electrică si Gaz, ONLINE, aveți mai multe detalii aici! Ne găsiți atât aici pe site cât și pe Facebook!

Speram ca aceste informatii v-au fost utile si pentru a afla cele mai bune oferte in materie de Energie Electrica si Gaz, nu ezitati sa ne contactati!

Ne găsiți atât aici pe site cât și pe Facebook!