Evoluția social media (1980-2020)
Evoluția rețelelor sociale a fost alimentată de impulsul uman de a comunica și de progresele în tehnologia digitală. Este o poveste despre stabilirea și cultivarea conexiunilor personale la scară. Rețelele sociale sunt definite ca „forme de comunicare electronică (cum ar fi site-uri web pentru rețele sociale și microblogging) prin care utilizatorii creează comunități online pentru a partaja informații, idei, mesaje personale și alt conținut (cum ar fi videoclipuri)”. Raportul din 2019 al Centrului de Cercetare Pew privind utilizarea rețelelor sociale în Statele Unite a arătat că 72% dintre adulții americani folosesc o formă de social media. În 2005, anul după ce Facebook a intrat în funcțiune, acest număr a fost de 5%.
Istoria social media (pe scurt)
În mai puțin de o generație, rețelele sociale au evoluat de la schimbul electronic direct de informații, la locul virtual de adunare, la platforma de vânzare cu amănuntul, la instrumentul vital de marketing din secolul 21.
Cum a început? Cum a afectat rețelele sociale viața a miliarde de oameni? Cum s-au adaptat companiile la stilul de viață digital al consumatorului? Cum utilizează profesioniștii în marketing social media? Totul face parte din povestea evoluției continue a rețelelor sociale.
În anii 1980 și ’90, conform „The History of Social Networking” de pe site-ul de știri tehnologice Digital Trends, creșterea internetului a permis introducerea serviciilor de comunicații online precum CompuServe, America Online și Prodigy. Aceștia au introdus utilizatorii în comunicarea digitală prin e-mail, mesaje la buletinul de informații și prin chat online în timp real.
Acest lucru a dat naștere primelor rețele de socializare, începând cu serviciul de scurtă durată de încărcare a profilului Six Degrees din 1997.
Acest serviciu a fost urmat în 2001 de Friendster. Aceste platforme rudimentare au atras milioane de utilizatori și au permis înregistrarea adreselor de e-mail și rețelele de bază online.
În 2002, LinkedIn a fost fondat ca un site de rețea pentru profesioniști cu carieră. Până în 2020, a crescut la peste 675 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Rămâne site-ul de socializare ales pentru solicitanții de locuri de muncă, precum și pentru managerii de resurse umane care caută candidați calificați.
Alte două incursiuni majore în social media s-au prăbușit după o explozie de succes inițial. În 2003, Myspace a fost lansat. Până în 2006, acesta era cel mai vizitat site de pe planetă, stimulat de capacitatea utilizatorilor de a partaja muzică nouă direct pe paginile lor de profil.
Până în 2008, a fost eclipsat de Facebook. În 2011, Myspace a fost achiziționat de muzicianul Justin Timberlake pentru 35 de milioane de dolari, dar de atunci a devenit un gând ulterior pe social media.
Platforme de Social Media moderne
Lansat în 2004 de studentul de la Harvard Mark Zuckerberg, are aproape 1,7 miliarde de utilizatori
Lansat în 2005 de Massachusetts, Steve Huffman și Alexis Ohanian, 20 de ani, ca platformă de schimb de știri, cei 300 de milioane de utilizatori au transformat Reddit într-o combinație de site-uri de agregare de știri / comentarii sociale. Popularitatea sa se bazează pe capacitatea de a „vota în sus” și de a „vota în jos” postările utilizatorilor.
Fondat în 2006 de Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone și alții ca site de microblogging, până în 2020, 22% dintre adulții SUA erau utilizatori Twitter
Fondată în 2010 de Kevin Systrom, absolvent de la Stanford, ca site de partajare a fotografiilor și achiziționată de Facebook în 2012, Instagram are peste 1 miliard de utilizatori în întreaga lume.
Fondată în 2010 de către dezvoltatorul de aplicații iPhone Ben Silbermann ca o „placă de vizualizare” vizuală, Pinterest a devenit o companie cotată la bursă în 2019 și are peste 335 milioane de utilizatori activi lunar.
Pentru o bună administrare a profilelor voastre de social media, recomandăm Synertek.ro
Snapchat
Înființat în 2011 de un trio de studenți din Stanford – Evan Spiegel, Reggie Brown și Bobby Murphy – acest serviciu de partajare video a introdus conceptul de „povești” sau videoclipuri scurte serializate și „filtre”, rulat pentru efecte digitale informative, adesea pe baza locației.
TikTok
Fondat în 2016 de compania chineză de tehnologie ByteDance, acest site de partajare video în formă scurtă a fost fuzionat cu aplicația mobilă din SUA Musical.ly în 2018 și a devenit popular printre adolescenții și tinerii americani. La începutul anului 2020, avea peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume.
Cum să profiți de avantajele platformelor de Social Media?
Cea mai eficientă modalitate de a profita de popularitatea rețelelor sociale este de a valorifica publicul existent. În acest scop, specialiștii în marketing digital angajează „influențatori” din rețelele sociale pentru a partaja mesaje și oferte de produse cu adepții lor.
Potrivit unui articol de pe site-ul Sprout Social, „Ce este marketingul pentru influențatori: cum să vă dezvoltați strategia”, marketingul pentru influențatori este definit ca „un tip de marketing pe rețele sociale care folosește recomandări și mențiuni de produse de la influențatori – persoane care au un social și sunt priviți ca experți în nișa lor. ”
Acești influențatori ai rețelelor sociale își petrec timpul creând încredere cu publicul lor. Cu mai mult de 3,2 miliarde de utilizatori de social media în întreaga lume, găsirea de influențatori al căror public se încadrează în nișa de consumatori a companiei ajută la reducerea zgomotului, vizând potențiali cumpărători potențiali.
În timp ce influențatorii oferă companiilor un strat de încredere încorporată a consumatorilor, platformele de socializare precum Facebook și LinkedIn oferă analize aprofundate care permit marketerilor digitali să vizeze grupuri demografice specifice cu reclame. Acest lucru poate fi util pentru creșterea gradului de conștientizare a mărcii în rândul potențialilor clienți pe termen lung, precum și pentru generarea de clienți potențiali pentru produse sau servicii specifice.
Pentru mai multe informații interesante, nu ezitați să ne contactați !