Este vinovată liberalizarea pieței pentru cresterea preturilor?

Este vinovată liberalizarea pieței pentru cresterea preturilor?

Ce este liberalizarea și de ce este necesară?

Liberalizarea pieței la Gazele naturale au început la 1 iulie 2020, iar sectorul energetic a început la 1 ianuarie 2021. Piețele corespunzătoare pentru cele două tipuri de utilități publice au fost și ele deschise în totalitate consumatorilor casnici. Poate spre surprinderea unora, implementarea liberalizării nu este neapărat nouă, România a avut deja această experiență în 2017.

Concret, în aprilie 2017 a avut loc liberalizarea gazelor naturale pentru componente groase, iar de la 1 ianuarie 2018, toată energia electrică furnizată rezidenților a fost achiziționată de pe piața liberă. Pe de altă parte, necunoașterea procesului de liberalizare și utilizarea mass-mediei a creșterii prețurilor au determinat oamenii să înțeleagă greșit că liberalizarea în sine este vinovată în această situație.

De ce este nevoie de liberalizarea pieței de energie?

Discuțiile despre liberalizarea sectorului energetic au apărut pe agenda europeană din 1980 până în 1990. Apoi, toate tipurile de participanți pe piață astăzi, producători, transportatori, distribuitori, comercianți, furnizori etc. , fie nu există, fie există deja.

Administrat de o entitate mare. La fel, în România de după decembrie, sectorul energetic este caracterizat de companii care prestează activități economice. Așa a început presiunea pentru livrarea de energie ieftină. Soluția inițială a fost introducerea prețurilor de referință la energie, dar nu a produs impactul pozitiv așteptat. Fie prețul de referință nu este suficient pentru a asigura capitalul necesar investiției, fie interesul industriei de a menține aceeași marjă de profit a condus la neglijarea operațiunilor de întreținere.

Așadar, pe o piață extrem de competitivă, nu trebuie să ai mai multe companii mari care să integreze toate activitățile energetice, ci mai mulți furnizori pentru fiecare tip de activitate: producție, transport, distribuție, furnizori etc.

Plafonarea de preț este soluția?

Cu toate acestea, soarta deschiderii pieței este de doar aproximativ un an. Potrivit OUG 114/2018, guvernul României a decis să stabilească un plafon de preț pentru producători pentru a proteja consumatorii casnici atunci când prețurile evoluează nefavorabil.

Recent, au fost luate în considerare și plafoanele de preț aferente consumatorului final. Slavă, nu? Nu chiar! Prețurile restricționate de stat sunt deosebit de benefice pentru consumatorii bogați, care consumă mai mult gaz natural pentru încălzire sau mai multă energie electrică.

De exemplu, conform unui raport din 2013 al Băncii Mondiale, cele mai sărace 30% dintre gospodării reprezintă doar 1/10 din numărul gospodăriilor cu încălzire pe gaz natural, iar cele mai sărace gospodării nici măcar nu au acces la centrale pe gaz/termoelectrice. . De obicei au cei mai bogați oameni.

Pași pentru schimbarea furnizorului

Practic, avem 3 pași pentru a schimba contractul sau furnizorul:

Prima este analiza cotațiilor și selectarea furnizorilor. În plus, studiați cu atenție noul contract primit de la furnizor. În cele din urmă, dacă suntem de acord cu termenii contractului, inclusiv cu prețul final sugerat, putem semna un nou contract de furnizare.

Furnizorul nou selectat va anunța furnizorul dvs. actual să rezilieze contractul de furnizare cu 21 de zile înainte ca contractul să intre în vigoare. Daca toate datele si informatiile furnizate la momentul semnarii contractului sunt corecte si contractul este finalizat, veti putea beneficia de oferta selectata.

Schimbarea furnizorului a fost finalizată în termen de 21 de zile și nu a implicat niciun cost pentru client și nici nu a implicat modificări tehnice la instalațiile de alimentare cu energie electrică sau gaze naturale existente.

Pretul poate fi variabil sau fix, in functie de prevederile contractului de furnizare semnat. În general, notificările cu privire la creșterile de preț ar trebui să fie trimise cu cel puțin 45 de zile înainte de aplicare.

Un alt aspect important este că niciun furnizor nu poate furniza energie sub prețul de producție sau de achiziție, deoarece pe termen mediu și lung, acest lucru îl va pune în dificultate financiară.

Dacă ești încă reticent în legătură cu schimbarea furnizorului avem un articol ce sperăm să te lămurească .

Din fericire, pe CELE MAI BUNE OFERTE, puteți găsi oameni ce vă stau la dispoziție,pentru orice informație , doar la un formular distanță, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere.